SH använder inte längre mejl. Skicka in bakgrunder till SORTERINGSHATTEN via PM här i forumet. Där kommer du i fortsättningen att få svar på namn och bakgrunder.

Om du ville ha kvar dina karaktärer behövde du säga till i den här tråden senast 23:59 sön 2 februari. Sade du inte till i tid har dina karaktärer nu rensats ut.

Inloggningsproblem? Se den här tråden i Reparo // Visste du att du kan använda @mentions även i forumet? 🎉

Hai Yu [G] (Embli)

Användarvisningsbild
SORTERINGSHATTEN
Sorteringshatt
Sorteringshatt
Inlägg: 459
Blev medlem: ons 28 dec 2016, 23:38

Hai Yu [G] (Embli)

Inlägg av SORTERINGSHATTEN »

Hai Yu
Shag Hole Bay

Hais tidigaste minne är av att bada i havet. Passande, eftersom hennes förnamn betyder just hav. (Och inte en mängd olika mindre trevliga saker som det gör när storasyster Shun medvetet uttalar det fel för att gå Hai på nerverna.) I minnet är hon fyra år gammal och håller på att lära sig simma – en viktig färdighet när man bor på en husbåt.

I ett annat minne är hon fem. Det är sommar och en släkting – hon har glömt vem – lyfter henne högt i luften. Hai vet att det inte är första gången hon besöker Kina egentligen men det är den första resan hon kommer ihåg. Hon minns att det kändes märkligt att alla omkring henne pratade mandarin, vilket det oftast bara var hennes familj som gjorde.

Hon är sex år och Bàba förmanar henne att nej, du får inte bita Shun, även om det var hon som började. De bråkar mycket och Hai har just insett att Shun är för gammal för att kunna slå henne utan att råka illa ut medan Hai är liten nog att bitas utan att få mer än en tillsägelse.

Sju år och hon lär känna Anwen. De sitter på båten med benen dinglande över relingen, jämför varandras nyanser av brunt hår (Hais är mörkare) och försöker lära varandra sina språk. Mandarin för Shun och walesiska för Anwen. De lär sig mest fula ord och kan inte hålla en konversation men med tiden blir de lite bättre. Det visar sig att båda har en viss talang för språk, vilket deras föräldrar uppmuntrar. (Förutom det där med svordomarna.) Shun lär sig en del hon också, både från Anwen och andra vänner men det är första gången Hai verkligen är bättre på något och hon är väldigt stolt över det.

Åtta år och Shun överger henne för att åka iväg och uppleva äventyr på Hogwarts. Äventyr som av någon anledning gör henne till en helt annan människa. När hon kommer hem på jullovet vill hon bara prata om smink och söta pojkar. Shun gör komplicerade saker med sitt hår istället för att bara ha det utsläppt som Hai alltid har och insisterar på att använda mascara fast hon, precis som Hai, redan har långa och mörka ögonfransar. Hon vägrar att leka med Hai, kallar det barnsligt och städar undan sina dockor och gosedjur. Hai har så många gosedjur att Māma övertalar henne att förvara dem på en hylla i rummet (men aldrig i garderoben) för att Hai själv ska få plats i sängen. Shun tjatar om att hon är för gammal men om för gammal betyder att man måste sluta ha roligt tänker Hai aldrig växa upp.

Hon firar sin nionde födelsedag i Kina. Utan Shun, för hon är på Hogwarts. Det är första gången de åkt för att hälsa på släkten utan henne. Sen är de inte där bara för skoj skull heller. Det är någon som har dött, en släkting till Māma som Hai aldrig träffat. Hon går på begravningen ändå. Hon är iförd en ny vit klänning och gråter för att alla andra gör det och ceremonin är så sorglig. Hai gråter väldigt lätt men det här är annorlunda. Det är någon som har dött, även om Hai inte kände honom, inte ett bråk med Shun eller något annat som kanske inte är så viktigt egentligen.

Hon är tio och pratar om vilket elevhem hon tror att hon kommer hamna i när Anwen plötsligt säger att hon inte ska gå på Hogwarts. Inte i ettan, i alla fall. Och Hai kan kanske förstå varför, för Anwen klarar inte av att sova över hos en kompis en enda natt och då är en internatskola ganska många nätter. Hon har bara inte tänkt på det förut. Anwen är hennes bästis och alla går på Hogwarts. Vem ska Hai umgås med om hon inte är där? Visst att hon har andra vänner, särskilt de som också kom från kinesiska familjer men det var inte samma sak. Hon har bara en bästa vän.

Det är lite svårt att förstå varför Anwen tycker att det är så läskigt att sova borta men Hai är rädd för andra saker, som katter. Även om hon var någon sorts supergryffindorare som aldrig var det minsta rädd för någonting så skulle hon ju inte säga åt Anwen att hon var fånig eller något sånt. Det vore bara elakt och det är ju inte som om Anwen valt sina känslor. Hon skulle säkert jättegärna gå på Hogwarts och blir den som lämnas kvar. Hai slutar att prata om skolan med henne, för hon vet inte vad hon ska säga och vill inte göra Anwen ledsen.

Hai är elva år och ska börja på Hogwarts i september. Hon tänker på det där med elevhem allt mer. Vart hon kommer hamna. Hon kan inte fråga Māma och Bàba vad de tror för de gick på en annan skola och Shun ger inga seriösa svar.

Hufflepuff kanske, tänker hon ibland. Hon tycker att lojalitet låter som en bra egenskap och ibland tänker hon att hon är mer lojal än Shun, som övergav saker hon tyckte om innan Hogwarts och pratar mer engelska än mandarin även när hon är hemma. Ibland säger hon ganska elaka saker om sina kompisar och andra i klassen också. Hai kan också kläcka ur sig något som kanske inte är jättesnällt ibland men det var mest till Shun, som var den mest irriterande personen i universum.

Hon tror inte att hon kommer hamna i Ravenclaw. För visst tycker hon om att läsa (men det var ju skönlitterära böcker) och har ett huvud för språk men Shun säger att ravenclaware är jättesatsiga, bara bryr sig om sina betyg och alltså, hatten pratar om typ kunskapstörst? Så de vill lära sig allt som går eller nåt. Hai kan bli nyfiken på saker (vem blir inte det?) men kunskapstörst känns som ett stort ord. Nej, det är inget för henne. Hon vill bara ha sina gosedjur och rosa rosetter och fortsätta vara den hon är. Att gå ut och forska eller för den delen läsa faktaböcker utöver det man behöver för skolanledningar låter bara tråkigt. Bàba försökte säga att man kan ta in kunskap på andra sätt men Hai lyssnade inte riktigt. Ravenclaw känns som det sämsta elevhemmet.

Slytherin skulle hon nästan vilja hamna i bara för att Shun hatar det men samtidigt… Shun säger att de hatar mugglare och är mobbare hela högen. Hai tror inte på att de skulle vara onda men det låter som om de verkligen är otrevliga, i de historier Shun berättar. Hon vill inte gå i ett elevhem med elaka personer. Dessutom handlar egenskaperna visst mest om att bry sig om blodsrenhet och vara ambitiös. Hai är magikerfödd. Hon kan inte så mycket om mugglare och brukar aldrig riktigt tänka på dem men det betyder inte att hon tror att de är… lägre stående varelser eller nåt. Eller att mugglarfödda inte skulle vara välkomna. En av Shuns bästa vänner är mugglarfödd och det vore ju dumt om Flora inte fått komma in i magisamhället. Ambitiös tycker Hai kanske inte att hon är heller, eftersom hon som sagt helst vill förbli som hon är hela livet. Hon tror inte att det riktigt räknas som en ambition. Manipulativ låter som något dåligt också, så det vill hon inte vara.

Då återstår Gryffindor. Där Shun går, av någon anledning. Hai tycker inte att hon är särskilt modig men det är inte Shun heller, så hon kanske skulle passa in ändå. Lite skeptisk är hon. När har Hai gjort något som var särskilt modigt? Hon hälsar på folk som har katt fast katter är läskiga, det är typ det. Räknas det som en riktig rädsla? Hon klarar sig ju, bara hon undviker att titta dem i ögonen och helst inte är i samma rum. Det är inte som Anwen, som måste åka hem mitt i natten när hon försöker sova borta. Anwen är inte feg på något sätt, hon har bara en annan sorts rädsla. Hai vet inte om hon kan säga att hon är modig, om hon inte har en rädsla på det viset.

Nej, det blir nog Hufflepuff hon hamnar i. Hon vet inte hur elevhemsuppdelningen går till, Shun vägrar att tala om det och när hon har frågat vänners storasyskon och föräldrar har de också hållit det hemligt. Till och med ett par vänner som är i Hais ålder eller yngre, som ändå vet envisas med att se mystiska ut när hon frågar. Bara för att de tycker att det är roligt att ha en hemlighet. Gah! Det är så frustrerande. När det är Shun kan Hai i alla fall svära och försöka bita henne.

Om det är någon sorts test – kanske att slåss mot ett monster – kunde hon försöka visa sig modig. Men om det var något sådant skulle Shun ha skrutit med hur hon lyckats. Hur skulle man förresten visa att man var lojal eller kunskapstörstande eller ambitiös genom att slåss? Kanske är det ett personlighetstest. Det finns sådana i tidningarna Shun presumerar på ibland. Där man svarar på frågor med olika alternativ och beroende på om man fått flest a, b, c eller d så förutspår tidningen vilken sorts pojkvän man kommer ha i framtiden eller nåt annat löjligt. Hogwarts kanske har något i den stilen som faktiskt fungerar. Fast då skulle folk kanske ljuga för att hamna i det elevhem de ville.

Vart skulle Hai ha ljugit sig till, i så fall? Hon tycker om Hufflepuff men de skulle visst vara ärliga också, så då var det kanske dumt att ljuga för att komma dit. Ärlighet var svårt i allmänhet, faktiskt. Hai hittar inte på saker hela tiden men nog slinker det ur ett par lögner då och då. Särskilt när Bàba frågar om hon verkligen inte har snyltat ur kakburken. Flitighet lät inte helt passande det heller. Kunde man komma in på bara lojalitet? Hon har hört att Hufflepuff skulle ta emot alla, förresten, så då borde hon ju få plats också.

Men Gryffindor. Hon kan inte släppa tanken, av någon anledning. Kanske är det för att Shun går där. För att en del av henne hoppas att de skulle kunna bli bästa vänner igen, som när de var yngre, ifall de gick i samma elevhem. Eller så är det allt babbel om hur Gryffindor är bäst som hon hört. Som får henne att också vilja gå i det bästa elevhemmet. (Om lojal var en fin egenskap så lät ju modig faktiskt lite mer imponerande. Särskilt om man slängde till med hjältemodig.)

Hon sover över hon Anwen när hon kommer på att hon kanske skulle prova det där med mod. Bara för att se ifall hon är gryffindormaterial eller inte. Annars kan hon ju bara bli världens stoltaste hufflepuffare istället, det var inget fel med det. Hon låter bli att stänga dörren till Anwens rum när hon kryper ner i extrasängen. Dörren som hon alltid brukar försöka stänga för att hålla katterna ute, särskilt på natten. Hon ligger vaken i mörkret, viskar med Anwen i en blandning av olika språk men är distraherad. Bara väntar på att katterna ska dyka upp. Ibland är hon nära att gå upp och skjuta till dörren ändå men hon låter bli. Hon kan ju inte sluta nu när hon börjat. Det är hon en alldeles för dålig förlorare för att göra.

Hai ligger på helspänn och är vaken mycket längre än Anwen men tillslut somnar hon i alla fall. När hon vaknar tidigt på morgonen ligger två katter i Anwens säng. De måste ha smugit sig in utan att Hai märkt det, medan hon sov. Nu är det katterna som sover, så Hai passar på att titta på dem. Hon överväger att försöka klappa en, bara som ett till modighetstest – hon sträcker faktiskt ut handen – men hon vill inte väcka dem eller Anwen. Hon ligger kvar i sängen i säkert tio minuter, bara för att bevisa för sig själv att hon inte behöver lämna rummet bara för att hon vet att katterna är där nu. Det kommer finnas massvis med katter på Hogwarts, kanske rentav i hennes sovsal, det är lika bra att hon vänjer sig nu. Sen smyger hon sig upp till badrummet. Det finns gränser för hur långt modighetstest ska behöva gå.

September närmar sig och då och då hittar Hai på fler tester åt sig själv. Hon påminner sig själv om att Hufflepuff är ett utmärkt elevhem och lojalitet den bästa egenskapen men på något sätt kan hon inte motstå varje ny utmaning hon kommer på. Bara för att se om hon kan. Det är som om hon har en mental Shun i huvudet som säger jag slår vad om att du inte vågar och tvingar henne att genomföra grejerna. Ibland är det egentligen inte det minsta läskigt. Hoppa från relingen? Kom igen, det har hon gjort sen hon var typ bebis. Men hon klappar verkligen Anwens katter. Ett par gånger har hon dem till och med i knät. Hon sitter stelt och det är inte det minsta roligt men efteråt känner hon sig i alla fall stolt över sig själv. Att hon vågar. Att hon kan. Det är saker som känts omöjligt förut, när hon alltid gått ut ur rummet. Hon börjar bli bättre på att inte undvika katter i allmänhet. Det är bara Anwens som hon klappar men hon vänder inte om samma väg som hon kom ifall hon möter en främmande katt längre. Tittar kanske bort men biter ihop och fortsätter gå. Efteråt känns varje steg som en seger.

Plötsligt sitter hon på Hogwartsexpressen (Hogwartsexpressen!) och Shun sitter med henne istället för med något gäng populära tjejer. Flora är också där. De pratar och äter godis och nervositeten får det att dra ihop sig i Hais mage mer och mer ju längre de åker. När de kliver av tåget och Hai måste iväg med de andra förstaårseleverna rufsar Shun henne i håret och säger och så kommer du ihåg att Gryffindor är det enda rätta. Hon skämtar bara. Hai vet att hon skämtar men hon kan ändå inte låta bli att plötsligt verkligen, verkligen vilja hamna i Gryffindor. I det bästa elevhemmet, för de modiga, med sin storasyster. Med rött och guld och en gemensam fiende i alla slytherinelever. Det är inget fel på Hufflepuff men det är inte dit hon vill. Det spelar ingen roll om det är katter i sovsalen, det kan hon stå ut med, bara hon får gå där.

Hon kramar Shun, blinkar bort tårarna och hoppas att det går att ljuga sig in i Gryffindor.